1 Mayıs 2016 Pazar

Tasarım harikası Motor Proteinler!


Tasarım harikası Motor Proteinler! Video
Elektron mikroskobu insan vücudunun içindeki muazzam sanatı gözler önüne serdi!

İnsanın içinde öyle muhteşem bir dünya yaratmış ki Allah, böyle mucizevi bir dünya yaratılmasına mı şaşırsın insan, yoksa kendi bedeninde yaratılan bu mucizelerden habersiz olmasına mı? İnsan kendi bedenine vakıf değil ama Allah insanın herhücresine vakıf, hepsine bir çalışma düzeni belirlemiş. Nasılkainat Allah’ın belirlediği çizginin 1 santim bile dışına çıkamıyorsa insan bedeni de aynen öyle alışıyor. Vücudun tek bir hücresi bile kaderinin dışında hareket etmiyor...
O, yarattığını bilmez mi? O, Latif'tir; Habir'dir. (Mülk Suresi, 14)
Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, Biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkça göstermek için.Dilediğimizi, adı konulmuş bir süreye kadar rahimlerde tutuyoruz. Sonra sizi bebek olarak çıkarıyoruz, sonra da erginlik çağına erişmeniz için (sizi büyütüyoruz). Sizden kiminizin hayatına son verilmekte, kiminiz de, bildikten sonra hiçbir şey bilmeme durumuna gelmesi için ömrün en aşağı ucuna (yaşlılığa) geri çevrilmektedir. Yeryüzünü kupkuru ölü gibi görürsün, fakat Biz onun üzerine suyu indirdiğimiz zaman titreşir, kabarır ve her güzel çiftten (ürünler) bitirir. (Hac Suresi, 5)
Bakın insanın vücudunda gerçekleşen muazzam olaylardan tek bir örnek verelim: Motor proteinler. Motor proteinlerin insanı hayretler içerisinde bırakan videosunu bu linkten izleyebilirsiniz. Bakın kapkaranlık, hiç görmediğimiz bir dünyada Allah neler yaratıyor:https://www.youtube.com/watch?v=y-uuk4Pr2i8
Motor proteinlerle ilgili biraz bilgi verirsek, bu proteinler ATP dediğimiz mitokondrinin ürettiği enerjiden bir tane fosfat grubunu koparırlar. Bu koparma sonucunda besinlerden aldığımız kinetik enerji bir anda hareket enerjisine dönüşür. Bu motor proteinlerin tıpkı insanlar gibi iki ayağı vardır. Hücrenin içinde çeşitli mikro tüpler vardır. Bu mikro tüpler genelde alt geçit gibi şekli bir sarmala benzerler. Bunları genel olarak hüce zarı ile hücre çekirdeğinin yani şehir merkezinin arasındaki bağlantıyı sağlayan alt geçitler gibi düşünebiliriz.
Bu alt geçitler üzerinde motor proteinler sürekli aşağı yukarı hareket ederek besin ve çeşitli iletileri taşırlar. KİNEZİN proteininin şehir merkezinden yani çekirdekten, çekirdeğin dışına yani hücre zarına besin taşıma, iletileri taşıma, çeşitli organik maddeleri taşıma gibi görevleri vardır. Motor proteinlerinde iki ayağını hareket ettiren enerji vardır. Ayaklarını hareket ettiren bu enerjiyi kullanarak bir besini alır ve her bir ATP için 3 nanometre ilerleyebilirler. Sürekli üçer nanometre ilerleyerek besinlerini iletebilirler. Görevi için özel tasarlanmış iki ayağı ve ona uygun enerjiye sahip olan protein elektrik enerjisi ortaya çıkaran baraj gibi hareket enerjisi ortaya çıkarmaktadır.
Hücrenin içinde nasıl insanın aklının sınırlarını zorlayan bir dünya yaratıldığını görebiliyor musunuz? Üstelik insanın vücudunda 1 değil, 100 değil 1 trilyon hücre var. Ve birbiriyle muazzam uyumlu çalışan bir sistem var. Belli ki bu kompleks sistemi ayakta tutan muazzam bir akıl, üstün bir güç var. İşte bu güç Allah’ın gücüdür. Allah sanatı hem mikrodünyada, hem de makrodünyada kendini gösteriyor ve insana da yalnızca bu olağanüstü yaratılış delillerini görüp Allah’a şükretmek düşüyor.
Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek Yücesin, bizi ateşin azabından koru." (Ali İmran Suresi, 191)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder