2 Mayıs 2016 Pazartesi

Rüyanda kaybettiklerine üzülüyor musun…


Rüyanda kaybettiklerine üzülüyor musun…
Öldüğümüzde "dünyada ancak birkaç gün kaldık" diyeceğiz...

Rüyanda en sevdiğin bileziğini kaybettiğini, evinin yandığını, eşinin öldüğünü, işini kaybettiğini, başına her türlü felaket geldiğini görüyorsun… Ve uyanıyorsun… Uyanınca birkaç dakika düşünüyor insan. Ve sonra hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor.
Kimse rüyasında kaybettikleri için ciddi anlamda üzülmez, çünkü bunlar asıl hayatını etkilemez. İnsan rüyasında yaptıklarından ne kadar çok haz duysa da, ne kadar eğlense de, bu ona hiçbir zaman, gerçek hayatta uyanıkken yaptıkları kadar zevk vermez.
Rüyanın gerçek ile kıyaslaması gibi dünya hayatı da ahiret hayat ile kıyaslandığında çok kısa ve çok geçicidir. Uykudan uyandığınızda rüyanızdaki hayali dünyadan çıkıp gerçek yaşantınıza dönmeniz gibi, çok gerçekçi gibi görünen bu dünya hayatı da kısa bir süre içinde sona erecek ve asıl sonsuz hayatınızı yaşayacağınız ahiret hayatı başlayacaktır.
Bakın, dikkat edin. İnsanlar ölüp de ahirete gittiklerinde kendilerini uykudan uyanmış gibi hissediyorlar. Allah ayette dünya hayatının da adeta bir rüya gibi olduğuna, gerçek hayatın asılölümden sonra başlayacağına dikkat çekiyor:
Demişlerdir ki: "Eyvahlar bize, uykuya-bırakıldığımız yerden bizi kim diriltip-kaldırdı? Bu, Rahman (olan Allah)ın va'dettiğidir, (demek ki) gönderilen (elçi)ler doğru söylemiş". (Yasin Suresi, 52)
Yine ahiretteki sonsuz hayatın yanında dünya hayatının çarçabuk geçtiğine de dikkat çekiliyor.
Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?"
Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor."
Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz," (Mü'minun Suresi, 112-114)
Bu dünya hayatı, yalnızca bir oyun ve '(eğlence türünden) tutkulu bir oyalanmadır'. Gerçekten ahiret yurdu ise, asıl hayat odur. Bir bilselerdi. (Ankebut Suresi, 64)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder