11 Ekim 2015 Pazar

Yakın bir akrabanın dindar olması insanı kurtarır mı?


Yakın bir akrabanın dindar olması insanı kurtarır mı?
Yolun sonunda ya cennet, ya da cehennem var. Mümin daha ölmeden cehennemi görmüş gibi yaşayacak.

İnsanlar o kadar kulaktan duyma bilgilerle yaşıyorlar ki, dini de o kadar uydurma bilgilerle bildiklerini sanıyorlar ki inanılır gibi değil. Ayetleri hiç bilmedikleri halde son derece bilmiş bir şekilde konuşup ahkâm kesenler var. Bir konuda ısrarla direniyorlar, hâlbuki tek bir ayet ısrarla savundukları şeyi çökertmeye yetiyor.
Öncelikle İslam’ı yaşamak isteyenlerin kulaktan dolma bilgileri bırakıp Kuran’a yönelmeleri, ayetleri çok iyi okuyup öğrenmeleri, sonrada hayata geçirmeleri gerek. “Yakın bir akrabanın dindar olması insanı kurtarır mı” sorusuna gelirsek, bilirsiniz birçok insan “bizim dedemiz hacı, aile büyüklerimiz çok dindar, beş vakit namazında” diye anlatır. Ve bilinçaltlarında ailelerindeki dindar kişilerin kendilerini de bir şekilde kurtaracağına, onlarla birlikte cennete gideceklerine inanırlar. Oysa ayette Allah şöyle bildirir:
Allah “Ne yakın akrabalarınız, ne çocuklarınız kıyamet günü size bir yarar sağlayamaz. (Allah) Sizin aranızı ayıracaktır. Allah, yaptıklarınızı görendir.” (Mümtehine Suresi, 3) Allah bu ayetiyle hiçbir yakın akrabanın kıyamet gününde birbirine bir yarar sağlayamayacağını bildirmiştir.
Yine bir başka ayette de “… o Bize, ‘yapayalnız tek başına’ gelecektir.” (Meryem Suresi, 80) sözleriyle Allah her insanın yaptıklarından tek başına sorguya çekileceğini hatırlatmıştır. Bu ayetlerden de anlaşılacağı gibi ahiret gününde hiçbir insanın yaptığı bir ibadet bir başkasına fayda sağlamayacaktır. Çünkü Allah her insana müstakil bir anlayış, müstakil bir vicdan vermiş ve her birini çeşitli yollarla ayrı ayrı uyarmıştır. Bu nedenle insanın eşi, çocuğu gibi en yakın kimselerin bile tüm ibadetlerini yerine getiriyor olması, kişinin kurtuluşunu sağlamaz. Aksine tüm bunları en yakınlarından gördüğü ve doğru olduğunu bildiği halde uygulamaması, ahirette bu kişiyi Allah’a karşı çok ciddi sorumluluk altında bırakabilir.
Unutmayın ki bizim dinimiz samimiyet üzerine kuruludur, yalnız samimi olanlar cennete kavuşur.Her insan kendi ibadetlerini, kendi salih amellerini, kendi dualarını, kendi takvasını ahirete götürür, yanındakinin değil, ya da yakın akrabasınınkini değil. Bu şekilde düşünen çok yanılır ve samimiyetsizliğinin karşılığını sonsuza kadar cehennemde kalarak öder. İnsanların çoğu Allah’ı kandıramayacaklarını ahirette öğrenecekler…
O cennet; Biz, kullarımızdan takva sahibi olanları (ona) varisçi kılacağız. (Meryem Suresi, 63)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder