9 Ağustos 2015 Pazar

Gerçekten 2 Kadın = 1 Erkek mi?


Gerçekten 2 Kadın = 1 Erkek mi?
Kuran'da üstünlük cinsiyete göre değil takvaya göredir.

Ateistlerin en çok ileri sürdüğü ve iddia ettiği konulardan biri Kuran’da iki kadının bir erkeğe eşdeğer tutulmasıdır. Ateistler bu konuya ciddi şekilde takılıp, “bir erkeğe karşı nasıl iki kadın şahit tutulur” şeklinde haksız yorumlar getirmişlerdir.
Zaten içlerinde yoğun kadın nefreti taşıyan bağnazlar da bu yanlış yorumu bir fırsat bilerek hemen uygulamaya geçirmiş ve kadına “yarım” damgası vurmuşlardır. Oysa İslam karşıtları da söz konusu bağnazlar da pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da ciddi bir yanılgı içindedirler.
Allah Kuran’da, kadın ile erkeğin şahitliğini bir tutar.Kuran’ın hiçbir yerinde“bir erkeğin şahitliği iki kadına eşittir”diye bir ifade yoktur. Örneğin zinanın tespitinde 4 şahit gerekir ve Kuran’da bu şahitler 4 kadın veya 2 erkek, 4 erkek veya 8 kadın gibi ifadeler kullanılmadan 4 şahit diye belirtilir.Yani kadın veya erkek herhangi 4 şahit tanık olarak yeterlidir, kadın-erkek ayrımı yoktur.
Şahitliklerin çeliştiği durumlarda ise her konuda olduğu gibi yine Kuran’da kadın üstün tutulmuş ve onun sözüne güvenilmiştir. Örneğin kadınlara yapılan zina suçlamasında, kadınla kocasının şahitliklerinin birbirleriyle çeliştiği bir durumda kadının şahitliği daha önde tutulur. Öyle ki kadın, kendi şahitliğine uygun olarak masum kabul edilir. Konuyla ilgili ayetler şu şekildedir:
Kendi eşlerine (zina suçu) atan ve kendileri dışında şahidleri bulunmayanlar ise, onlardan da her birinin şahidliği, Allah adına dört (kere yemin) ile kendisinin hiç şüphesiz doğru söyleyenlerden olduğuna şahidlik etmektir.
Beşinci (yemini) ise, eğer yalan söyleyenlerdense, Allah’ın lanetinin muhakkak kendi üzerinde olması(nı kabul etmesi)dir.
Onun (kadının) da dört kere Allah adına (yeminle) onun (kocasının) hiç şüphesiz yalan söyleyenlerden olduğuna şahidlik etmesi kendisinden cezayı uzaklaştırır. (Nur Suresi, 6-8)
Kadının Kuran’da şahitlik bakımından erkekten üstün tutulduğu, oldukça az bilinen, çok önemli bir gerçektir. Kuran’ın özünü ve kadına bakışını anlatır. Fakat İslam karşıtları ve bağnazların bildikleri bundan çok farklıdır.
Kadının şahitliği ve miras hukuku konusunda kadını yarım gören bağnazların kendilerince delil kullandıkları ayetler borçlanma ve miras ile ilgili ayetlerdir. Bir sonraki yazımda bu konuyu da detaylı anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder