9 Kasım 2014 Pazar

Amerika Işid’i askeri operasyonla yenemez


Amerika Işid’i askeri operasyonla yenemez
Obama'nın Işid ile ilgili politikası savaşmak değil eğitim olmalı.

Amerika savaş ile Afganistan’a demokrasi mi getirdi?
Yine Amerika savaş ile Irak’a demokrasi mi getirdi?
Afganistan, Irak, Suriye adeta hayalet ülkelere döndüler, taş taş üzerinde kalmadı. Yüzbinlere Müslüman demokrasi getirmek bahanesiyle resmen yok edildi. Bu arada Amerika hem kendi askerlerini Irak ve Afganistan’da toprağa gömerken hem de 7 trilyon dolar harcadı.
Şimdi bütün bu yaşananlar Suriye için de tekrarlanmak isteniyor. Amaç İşid’i ortadan kaldırmak olarak gösteriliyor, sonuç birOrtadoğu ülkesinin daha nerdeyse o bölgeden kazınması, başka bir şey değil. Suriye zaten Esad yüzünden bir felaketler ülkesi haline geldi. Orayı daha da bombalayarak ne elde edecekler?
Amerika Işid’i savaşla yenemez. Önemli olan Işid’in saplandığı hurafeleri yok etmektir. Eğer zihniyeti ortadan kaldırmazsanız terörü ve eylemleri de durduramazsınız. Amerika’nın terör liderlerini öldürmesi de bir işe yaramaz. Bir lider gider, diğeri gelir. Işid’in biran önce zorbalığı bırakıp Kuran Müslümanlığına dönmesi için Amerika’nın ve diğer İslam ülkelerinin dahil olduğu bir eğitim programı oluşturulmalı. Kuran’da zorlama olmadığı, dinde baskı olmadığı, mezhepler arasında düşmanlık olamayacağı bu insanlara anlatılmalı. Yoksa savaşmak Amerika’ya da büyük kayıplar getirecektir. İşid’i savaşarak yenemeyeceği gibi onlardan gelebilecek terör eylemlerine karşı da korku içinde yaşamak durumunda kalacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder