31 Ağustos 2014 Pazar

Yılan yıldızının gözleri ve kamera lensleri


Yılan yıldızının gözleri ve kamera lensleri
Biyomimetik gün geçtikçe gelişen ve teknoloji dünyasına ışık tutan bir bilim dalıdır. Biyomimetikin ne demek olduğunu hatırlarsak, “Biyomimetik”. ‘Doğadaki canlılardan taklit’ anlamına gelen ve özellikle son dönemlerde teknoloji dünyasında adından sıkça söz edilen bu bilim dalı, insanlara önemli ufuklar açmıştır.
Ürün kalitesini ve verimini artırmada doğadan faydalanan şirketlerden biri olan Interface’in ürün stratejisti David Oakley de biyotaklit konusunda şunları söyler:
“Doğa, benim iş ve tasarım konularında akıl hocam, yaşam tarzım için bir model. Doğanın sistemi milyonlarca senedir çalışıyor… Biyotaklit, doğadan öğrenmenin bir yoludur.”
Canlılarda bulunan sistemlerin yapısını taklit etme bilimi olarak bilinen biyomimetiğin ortaya çıkışı, bugün evrim teorisini savunan bilim adamları için de çok büyük bir hezimet olmuştur. Çünkü, evrim basamağının en gelişmiş canlısı olarak kabul ettikleri insanın sözde kendinden daha ilkel olması gereken canlıları taklit etmeye çalışması, onlardan ilham alması evrimciler açısından kabul edilemez bir durumdur.
İlkel sayılan canlıların özellikleri daha gelişmiş olanlar tarafından  örnek alınıyorsa bu, gelecekte var olacak teknolojilerin büyük bir bölümünün, bu sözde ilkel canlıların tasarımları üzerine kurulu olması demektir. Bu ise, çevrelerine uyum sağlayamayan ilkel canlıların yok olup kalanların geliştiğini savunan evrim teorisinin mantığına tamamen ters bir durumdur.
Doğadaki üstün akıl dolu tasarımların hepsi Rabbimizin eseridir. Allah tüm kainatta yarattığı canlılarda benzersiz tasarımlar gerçekleştirmiştir. Rabbimiz “Ol” demiş ve sanatını her yere yaymıştır.
Deniz yildizinin gozleri ve kamera lensleri

“Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca “OL” der, o da hemen oluverir. (Bakara Suresi, 117)”
Bugün yılan yıldızındaki mikrolens sisteminin digital teknoloji geliştirme çalışmalarına nasıl örnek olduğunu sizlerle paylaşacağım. Şimdi resimlerimize bakalım.
Slide1 Slide2 Slide3 Slide4 Slide5 Slide6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder