31 Ağustos 2014 Pazar

Teknolojiye ilham kaynağı olan deniz canlıları


Teknolojiye ilham kaynağı olan deniz canlıları
Bilim adamları canlılardan esinlenerek çok farklı ve güzel buluşlara imza atıyorlar.

%70’i sularla kaplı olan dünyadadenizlerin altı muhteşem bir sanatla süslenmiş. Kimi yerlerde denizlerin derinliği Everest dağını bile geçerken,okyanusların altındaki canlıların güzelliği, ihtişamı insanları hayran bırakıyor. Kapkaranlık suların altında bambaşka, rengârenk bir dünya ile karşılaşıyoruz.
Yeryüzündeki canlı türlerinin sayısı ile ilgili tahminler günümüzde 100 milyon rakamına kadar varmaktır. Şu ana kadar tanımlanmış canlıların sayısı ise sadece 1.4 milyon kadardır. Norveç İklim Araştırmaları Bjerkness Merkezi’nden Vigdis Vandvik, canlı türlerinin sayısı ile ilgili “Bu, evrendeki yıldızların sayısını saymak gibi bir şey. Dünyadaki hayvanların ve bitkilerin sayısı hakkında tam bir tahminde bulunmak imkânsız.”demektedir.
Gaybın anahtarları O’nun Katındadır, O’ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve herşey) apaçık bir kitaptadır. (En’am Suresi, 59)
Okyanusların altında farklı renkleri, ilginç yaşamları, savunma teknikleri ile bu canlılar teknolojiye de ilham kaynağı oluyorlar. Örneğin İstakozun koku almak için kullandığı teknik son derece ilginç. Suda yaşayan ıstakoz ve yengeç gibi canlılar, uygun bir eş veya besin bulmak ya da avcılardan kaçmak için koku alma duyularını kullanırlar. California, Berkeley ve Stanford Üniversiteleri’nden araştırmacıların katıldığı bir çalışma, ıstakozların etraflarındaki dünyayı nasıl kokladıklarını ortaya çıkarmıştır.
Istakozlar çok hassas bir koku alma duyusuna sahiptirler. Bu duyu, koku sensörleri geliştirmeye çalışanrobot mühendislerinin önünde yeni ufuklar açacak özellikler taşımaktadır. California, Berkeley Üniversitesi’nde Biyoloji Profesörü ve College of Letters & Science adlı derginin başyazarı olan Mimi A. R. Koehl bu konuyla ilgili olarak şunları söylemektedir:
“Eğer dalgıçları göndermek istemediğiniz zehirli bölgelere yollayacak insansız taşıtlar ya da robotlar yapmak istiyor ve bunların kokuya göre yer belirlemesini istiyorsanız, bunlar için burun veya koku alan antenler tasarlamalısınız.” Şimdi derin denizlerin altında yaşayan bazı canlıların teknolojiye nasıl ilham kaynağı olduklarına bakalım.
 
teknolojiye ilham kaynagi olan canlilar 1 teknolojiye ilham kaynagi olan canlilar 2 teknolojiye ilham kaynagi olan canlilar 3 teknolojiye ilham kaynagi olan canlilar 4 teknolojiye ilham kaynagi olan canlilar 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder