31 Ağustos 2014 Pazar

Küçücük bir tohumda büyük bir hazine saklı! 


Küçücük bir tohumda büyük bir hazine saklı! Resimler
Küçücük kupkuru bir tohumun metrelerce yükseklerde ağaca dönüşmesi muhteşem bir mucizedir.

Küçücük bir tohumu toprağa bıraktığımızda bu tohum yeşerip büyüyor ve metrelerce yükseğe uzanan çok heybetli ve güzel bir ağaca dönüşüyor. Nesiller geçiyor, insanlar hayatını yitiriyor ama bu ağaçöylesine sağlam ki yüzlerce yıl sapasağlam biçimde hayatını sürdürüyor. Tohumun içinde ağacın kaç sene yaşayacağından, gövdesinin kalınlığına, ne kadar meyve verceğine, meyvelerin kokularına, tatlarına, ne zaman yeşerip ne zaman kuruyacağına kadar yüzlerce bilgi saklı. Her tohumda bu büyük mucizenin gerçekleştiğini düşünürsek Rabbimizin ne kadar muhteşem bir sanat ile kainatı yarattığını tefkkür edebiliriz.
Örneğin; bir tohumun karpuz olabilmesi için ne gibi bilgilere ihtiyaç vardır, hep birlikte düşünelim. Karpuz dilimini eline alıp inceleyen insan çok belirgin bir düzen ile karşılaşacaktır. Bu düzeni sağlayan bütün bilgiler karpuzun çekirdeklerinde yani tohumlarında mevcuttur. İncelemeye devam eden kişi karpuzun çekirdeklerinin her birinin ince bir bağ ile sulu bölüme tutturulduğunu görecek, çekirdeklerin üzerindeki incecik zarı fark edecektir. İşte bu zarın yapısı hakkındaki bilgi de, karpuzun hoşa giden tam ayarında şekeri, esansı ve lezzeti ile ilgili bilgi de tohumlarında mevcuttur. Bundan başka; karpuzun kabuğundaki desenler, kabuğun kalınlığı, üzerindeki mumlu yapı ile ilgili bütün bilgiler de tohumlarda şifrelenmiştir. Kabuğu oluşturan hücrelerin bir duvar ustasının yapamayacağı kadar pürüzsüz bir doku oluşturmalarını sağlayan bilgi de tohumlardadır.
Dünyanın her yerinde karpuzların aynı özelliklere sahip olmasını sağlayan da tohumda saklı olan bu bilgidir. Bu nedenle dünyanın neresine gidilirse gidilsin karpuz çekirdeklerinden bir miktar alınıp toprağa ekilse bir süre sonra topraktan bir karpuz bitkisinin çıktığı, ardından bu bitkinin üzerinde küçük karpuzların oluştuğu, bunların da zamanla büyüdüğü ve gerçek birer karpuza dönüştükleri görülecektir.
Küçücük bir tohumun içine böylesine muazzam bir bilginin yerleştirilmiş olması ve tohumların diğer özellikleri iman edenler için Allah’ın benzersiz yaratma sanatına birer örnektir. İmanlarını artıracak, onları Rabbimiz’e yaklaştıracak bir vesiledir. Allah herşeye güç yetiren olduğunu, binlerce sayfalık bilgileri küçücük tohumlara yerleştirerek ve eşi benzeri olmayan çeşit çeşit bitkiyi bu küçücük cisimlerden çıkararak bir kez daha bize göstermektedir. Tohumlardan bitkilerin çıkmasını sağlayan yalnızca Allah’tır. Bu gerçek ayetlerde şöyle bildirilmektedir:
Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik; şüphesiz Biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz. Böylelikle, bununla size hurmalıklardan,  üzümlüklerden bahçeler-bağlar geliştirdik, içlerinde çok sayıda yemişler vardır; sizler onlardan yemektesiniz.Ve (daha çok) Tur-i Sina’da çıkan bir ağaç (türü de yarattık); o yağlı ve yiyenlere bir katık olarak bitmekte (ürün vermekte)dir.(Mü’minun Suresi, 18-20)
Şimdi ekmekte olduğunuz (tohum)u gördünüz mü? Onu sizler mi bitiriyorsunuz, yoksa bitiren Biz miyiz? Eğer dilemiş olsaydık, gerçekten onu bir ot kırıntısı kılardık; böylelikle şaşar-kalırdınız. (Vakıa Suresi, 63-65)
Şimdi tohumlarla ilgili resimlerimize bakalım.
tohum6 tohum7 tohum 1 tohum 2 tohum 3 tohum 4 tohum 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder