31 Ağustos 2014 Pazar

Facebook zaman batağı olmasın


Facebook zaman batağı olmasın
İnsanın hayatının her anı çok kıymetli.

Bakıyorum da insanlar vakitlerinin çoğunufacebook da, twitter da birbirlerine laf yetiştirirek geçiriyorlar. O kadar yoğun bir sevgisizlik ve nefret ortamı var ki insanlar birbirlerine acımasızca saldırıyor. Saatlerce birbirleriyle tartışıp birbilerine laf yetiştiriyorlar. Bakın birbirleriyle yazışmalarına, hep nefret söylemleri var. Artık öyle bir ortam oluşmuş ki, herkes bu kavga ortamını, bu çekemezliği ve keşmekeşi normal karşılamaya başlamış.
Böyle bir ortamda kimse mutlu değil, sevgisizlik ve merhametsizlik insanların aklına zarar verdi. Bu çekişme ortamı insanların şevkini alıp götürdü, insanların heyecanı kalmadı, herkes birbirine yabancı oldu. İnsanlar hastalandıklarında dahi kendilerine yardımcı olacak tek bir kimseyi bulamaz oldular. Hayatlarında muhabbet yok, dostluk yok, sadece çıkara dayalı ilişkiler var.
İnsanların bu birbirlerini çekememezlikleri facebook daki konuşmalarına da yansıyor. Kalplerindeki müthiş kin, nefret ve sevgisizlik ağızlarından öfke ile taşan kelimelere dönüşüyor. Bu sevgisizliğe ve acımasızlığa hangi insan dayanabilir, hepsinin canı aynı şekilde yanıyor. Bu arada saatlerce boş konuşarak birbirlerini oyalamaya devam ediyorlar. Oysa dünya oyun ve eğlence yeri değil. Herkes hızla ölüme ve hesap gününe doğru yaklaşıyor. Ölüm bu kadar yakın olmasına rağmen facebook da saatlerce boş boş konuşuyorlar. Allah ise Kuran’da boş konuşmaktan, boş işlere dalmaktan müminleri şöyle uyarıyor:
Onlar, ‘tümüyle boş’ şeylerden yüz çevirenlerdir; (Mü’minun Suresi, 3)
Onları bırak; yesinler, yararlansınlar ve onları (boş) emel oyalayadursun. İlerde bileceklerdir. (Hicr Suresi, 3)
Ki onlar, yalan şahidlikte bulunmayanlar, boş ve yararsız sözle karşılaştıkları zaman onurlu olarak geçenlerdir. (Furkan Suresi, 72)
‘Boş ve yararsız olan sözü’ işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve: “Bizim yapıp-ettiklerimiz bizim, sizin yapıp-ettikleriniz sizindir; size selam olsun, biz cahilleri benimsemeyiz” derler. (Kasas Suresi, 55)
İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah’ın yolundan saptırmak ve onu bir eğlence konusu edinmek için sözün ‘boş ve amaçsız olanını’ satın alırlar. İşte onlar için aşağılatıcı bir azap vardır. (Lokman Suresi, 6)
Müminler ise facebook da, twitter da sürekli Allah’ı anıp tebliğ yapıyorlar. İman hakikatlerini, Kuran mucizelerini, Kuran ahlakını anlatıp insanların iman etmesine vesile oluyorlar. Sevgisizlik müthiş yaygın olduğu için müminler de birbirlerine olan sevgileriyle, fedakarlıklarıyla, güzel tavırlarıyla herkese örnek olurlar. Allah’ı sevmek, insanları sevmek, hayvanları, bitkileri sevmek, güzel olan her şeyi sevmek, Allah’ın yazdığı kaderden razı olmak müminlerin vasfıdır.
İman edenler inkar edenlerle boş ve yarasız tartışmalara girmezler. Çünkü bu da çok büyük bir vakit kaybıdır. Allah Kuran’da onlarla çekişmemeyi, anlayabilecek olana öğüt verilmesini ayetlerle bildirmiştir. Onlara ne kadar öğüt verilse de anlamazlar, çünkü Allah inkar edenlerin gözlerinin kör, kalplerinin de kapalı olduğunu bildirmiştir:
Şimdi sen, kendi hevasını ilah edinen ve Allah’ın bir ilim üzere kendisini saptırdığı, kulağını ve kalbini mühürlediği ve gözü üstüne bir perde çektiği kimseyi gördün mü? Artık Allah’tan sonra ona kim hidayet verecektir? Siz yine de öğüt alıp-düşünmüyor musunuz? (Casiye Suresi, 23)
Dünya hayatı çok ama çok kısa, bu yüzden her anınızın kıymetini bilin. Burası her insan için gelip geçici bir hayat. Sonunda herkes ölecek ve gerçek yurdu olan ahirete gidecek. Geride tüm eşyalarını, malını, mülkünü, değer verdiği bedenini kısaca her şeyini bırakacak. Bu yüzden burası çekişerek, kavga ederek, incitici sözler söyleyerek, sürekli mücadele ederek geçirilecek bir yer değil. Bu yüzden müminler bu kısacık dünya hayatında vakitlerini yalnızca Allah rızası için harcamaya ayırsınlar, ancak bu şekilde ahirette razı oluncak kullardan olabilirler.
Her nefis ölümü tadıcıdır. Kıyamet günü elbette ecirleriniz eksiksizce ödenecektir. Kim ateşten uzaklaştırılır ve cennete sokulursa, artık o gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı metadan başka bir şey değildir. (Ali İmran Suresi, 185)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder