31 Ağustos 2014 Pazar

Dinimize göre dövme yaptırmak haram mıdır?


Dinimize göre dövme yaptırmak haram mıdır?
Son günlerde oldukça gündem olan bir konuya bugün açıklık getirmek istiyorum. Birçok insan “dövme yaptırmamın dinimize göre bir sakıncası var mı?” diye soruyor.
Dövme yaptırmak İslam dinine göre haram değildir, yasak değildir. Çünkü dövme cilt altına yapılır. Cilt üzerinde olmadığı içinde abdeste engel değildir. Bu konuda bazı hocalar da insanlara doğru bilgi vermiyorlar. Boya ancak cilt üzerinde olursa abdeste engeldir. Ama cildin altında olduğunda o kişi rahatlıkla abdest alabilir, namaz kılabilir.
Dövme konusunda biraz daha bilgi verirsek dövme cildin altına yapılan bir desendir. Abdeste mani olmaz. Ama insan elinin üzerine bir yağlı boya sürerse, eli boya ile kaplanırsa o zaman abdest alamaz. Yobazlar dinimize birçok hurafe doldurmuşlar, helal olan birçok güzelliği Müslümanlara yasaklamışlar. Asıl burada haram olmayan bir fiili yobazlar kendilerince yasaklamış oluyorlar. Asıl “haram olmayan bir şeye haram demek” dinimizce haramdır.
Dillerinizin yalan yere nitelendirmesi dolayısıyla şuna helal, buna haram demeyin. Çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Şüphesiz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa ermezler. (Nahl Suresi, 116)
Müminler ancak Kuran’a bakarak bir konuda helal ya da haram diye hüküm verebilirler. Aksini iddia etmek ve insanları yanlış yönlendirmek Kuran’a uymamaktır. Bu dönemde yobazların yaptığı ve insanlara dayattıkları kendi kafalarından uydurdukları İslam’dır. Bu kendi uydurdukları dinde zorluklar, dayatmalar, kısıtlamalar ve binlerce hurafe vardır. Oysa İslam sevgi, barış, şefkat ve merhamet dinidir. Hiçbir konuda zorlama ve baskı yoktur. Bizim dinimiz samimiyet, Allah sevgisi ve ihlas üzerine kuruludur.
Dinde zorlama (ve baskı) yoktur. Şüphesiz, doğruluk (rüşd) sapıklıktan apaçık ayrılmıştır. Artık kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, o, sapasağlam bir kulba yapışmıştır; bunun kopması yoktur. Allah, işitendir, bilendir. (Bakara Suresi, 256)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder