31 Ağustos 2014 Pazar

Bilgisayardan hızlı problem çözen arılar


Bilgisayardan hızlı problem çözen arılar, Resimler
“Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.” (Nahl Suresi, 68-69)
Arı Kuran’da bahsedilen ve Allah’ın ilhamıyla hareket eden çok çalışkan bir canlı. Arıların yapısında o kadar mükemmel sistemler, akılcı davranışlar, hesaplama, planlama, inşa etme ve teknolojik bilgiler var ki arıların tesadüfen oluşması ve varlığını sürdürmesi imkansız. Verceğim birkaç örnek bile arıların tek bir anda ve tüm sahip oldukları sistemler ile birlikte yaratıldıklarını bize gösterir. Allah diğer tüm canlılar gibi arıları da sahip oldukları üstün yeteneklerle birlikte yaratmıştır.
Arıların bilgisayarlardan daha hızlı problem çözme yeteneğine sahip olduklarını biliyor musunuz? Bilgisayarlar; haberleşme, iletişim, bilgi elde etme, mühendislik ve araştırma başta olmak üzere günlük hayatın pek çok alanında kullanılır. Günümüzde pek çok problemin çözümünde de bilgisayarlardan yardım alınır. Gidilecek yere en kısa zamanda ve en kısa yoldan ulaşılması konusunda da yine bilgisayarlardan yardım alınır. Bilgisayarlar komplike bir matematik probleminin çözümü için tüm muhtemel yolların uzunluğunu kıyaslayıp en kısa olanı seçerler. Fakat hiçbir zaman bunu hızlı bir biçimde yapamazlar.
Ancak sadece çim tohumu kadar büyüklükte bir beyine sahip olan arılar, bilgisayarların aksine, gidecekleri en kısa yolu hiçbir yardımcı araç olmaksızın çok kısa sürede bulabilirler. Çünkü yiyecek arayan arılar, bilgisayarların çözmekte zorlandığı en kısa yolu kısa zamanda bulma problemini her gün düzenli olarak çözerler. Arılar her gün çok değişik bölgelerde bulunan çiçekleri ziyaret eder, uçmak için çok fazla enerji kullanır ve bunun için uçuşlarını minimumda tutacak bir rota bulurlar. Bunun için öncelikli olarak çiçeklerin yerlerini keşfederler. Sonra, enerji ve zamandan tasarruf etmek için en iyi rotada uçmayı hemen öğrenirler. Peki, insanların, trafik akışı, internet bilgisi, yol bilgisayarı gibi faktörlere bağlı teknolojik hayatlarına karşın arıların küçük beyni bu mükemmel kısa yol bulma sorununu nasıl çözer? Bu sorunun cevabı yine aynıdır. Yüce Rabbimiz sonsuz kudreti ve ilmiyle doğadaki tüm canlıları kusursuzca var etmiş ve onlara yaşadıkları ortamda sahip olacakları en uygun özellikleri bahşetmiştir.
Şimdi Allah’ın Kuran’da bahsettiği arıların diğer özellikleri için resimlerimize bakalım.
ari 1 ari 2 ari 3 ari 4 ari 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder