26 Nisan 2014 Cumartesi

Özerklik için bir adım daha: Petrolden pay!


Özerklik için bir adım daha: Petrolden pay!
Daha başka ne istersiniz, Güneydoğu'yu bölüp bayrağınızı da dikelim mi!

Gün geçtikçe daha neler duyacağız kimbilir? BDP Güneydoğu’da iyice güçlendi ya, arka arkaya saçma sapan talepler yağmaya başladı. Şimdi de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Kışanak, petrol başta olmak üzere, bölgede üretilen enerjiden kendilerine de pay verilmesini istemiş!
Diyarbakır’ın ilk kadın Belediye Başkanı seçilen BDP’li Gültan Kışanak, demokratik özerklikle ilgili adım atmaya başladıklarını söylemiş. Kışanak, petrol başta olmak üzere, bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere pay verilmesi gerektiğini ifade etti. Kışanak “Diyarbakır’da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor. Geçmişte ağır çevre faturası vardı, bunu araştırıyoruz. Kaynaklarım ver ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu kimse kabul etmez” dedi.
Kışanak, “Bundan ‘petrolden pay istiyoruz’ sonucu çıkarabilir miyiz” sorusu üzerine, “Kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım. Bunun fizibilitesini yapıyoruz, dosyasını hazırlıyoruz. Burada barajlar yapıp, elektriği batıya götürüp, buraya ceza olarak dönmesi ciddi bir sorun” cevabını verdi. Kışanak bundan soma izleyecekleri “yol haritası” ve “Kanton” sistemini de şöyle anlattı:
BDP’nin Özerklik projesi!
“Belediye Meclisi’nin kent parlamentosu işlevini görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomi, eğitim, sağlık komisyonları kuracağız. BDP olarak 2007’den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projemiz var. Bu askıda kanton projesine yakındır. Rojava bugün kanton tarzı bir örgütlenme esas aldı. 2007’de zaten benzer bir projeyi kamuoyuna sunmuş, bunun politikasını yapmış, siyasi iradesini ortaya koymuştuk. Bugün bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütmenin zamanıdır. Yeni bir isim değişikliğine ihtiyaç varsa partinin ilgili kurulları belirler. Bizim önümüzdeki politik perspektif 2007’deki genel kurulda kabul edilen demokratik özerklik projesidir.”
Yıldız: Mümkün değil!
Gültan Kışanak’ın “Diyarbakır’da çıkan petrolden pay istiyoruz” açıklamasına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakam Taner Yıldız’dan “Bu mümkün değil” yanıtı geldi.Bakan Yıldız, “İster TPAO olsun, isterse özel sektörde olsun bir devlet hakkı alıyoruz. O devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı olmaz, gündemimizde de yok” diye cevap verdi.
Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti Güneydoğu’yu BDP’ye her ne pahasına olursa olsun bırakmamalıydı. Orada halkın sevdiği ve güvendiği kişileri ön plana çıkarıp aday yapmaları ve var güçleriyle desteklemeleri gerekirdi. Şimdi gördüğünüz gibi özerklik diyerek, federasyon diyerek, kanton bölge diyerek var güçleriyle Güneydoğu’yu bölmeye çalışıyorlar. Birde üstüne Türk devletinden para istiyorlar, petrolden pay istiyorlar. Neden? Daha fazla şehidimizi toprağa verelim diye mi? Neden? Daha çok silahlanıp bu silahları Mehmetçiğe doğrultun diye mi? Bunların hepsine “hayır” diyecek bu millet ve bu devlet! “Türk toprakları asla bölünmez” diyecek. Bunu başköşelerine yazıp assınlar, sürekli bakıp bakıp hatırlarlar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder