29 Ekim 2013 Salı

Muhteşem güzellikte ışık üreten deniz canlıları!


Muhteşem güzellikte ışık üreten deniz canlıları!
Denizaltında ışık üreten muhteşem canlılar olduğunu biliyor musunuz? Denizin metrelerce altında, kapkaranlık sularda hiç görmediğimiz gerçekten de harika bir dünya var. İnsan bu canlıların güzelliğini gördüğünde “neden hayatımız boyunca hiç göremeyeceğimiz yerde bunca güzellik yaratılmış” diye düşünmeden edemiyor. İşte bu da Allah’ın çok güzel bir sanatı. Denizin karanlıklarında ışıl ışıl parlayan, rengarenk, üstelik bir o kadar da ilginç canlılar bunlar.
Denizaltı canlılarından birçoğu da ateş böcekleri gibi ışık üretebilecekleri sistemlere sahipler. Genellikle bunu düşmanlarını şaşırtmak ya da korkutmak için kullanıyorlar.
Işık saçan su canlılarının birçoğu da ışıklarını kamuflaj için kullanıyorlar. Çünkü ışık onların net bir şekilde görülmelerini ve hangi cinsten olduklarının anlaşılmasını engelliyor.
Işık sinyallerinin önemli görevlerinden biri de çevreyi aydınlatmaktır. Bildiğiniz gibi denizlerin derinlikleri kapkaranlıktır. Denizin derinliği daha da arttıkça, suyun emdiği ve dağıttığı ışık logaritmik olarak azalır; örneğin derinlik 100 kat arttıkça, ışık da 2 kat azalır, yani yarıya iner.
Denizin derinlerinde yaşayan bu canlıların ışık saçmalarının en önemli nedenlerinden biri hiç kuşkusuz düşmanları korkutmaktır. Zira kendilerinden büyük ve saldırgan hayvanlara karşı kullanabilecekleri ne bir zıpkına, ne de bir ağa sahiptirler. Tek silahları - ve aslında en etkili olanı - karın bölgelerinden çıkardıkları ışıktır.
Elbette ki uygulanan bu yöntemlerin hiç biri tesadüfler ile açıklanamaz. Doğru ve hak olan, herşeyi yaratanın, her ayrıntıyı yerli yerince takdir eden Allah'ın onlara bütün bu yetenekleri var oluş anlarından itibaren bahşetmiş olduğudur. Her canlının sahip olduğu her özellikte Allah'ın ilmi tecelli etmektedir. Canlılardaki ışık üretme mekanizmaları da, görüldüğü gibi, Allah'ın yaratışındaki muhteşemliğin örneklerindendir. Allah hiçbir örnek edinmeksizin yaratandır. Ben de bu güzellikleri gördüğümde gerçekten çok etkileniyor ve her seferinde Allah’ın olağanüstü sanatına bir kere daha şahit oluyorum.
Denizi de sizin emrinize veren O'dur, ondan taze et yemektesiniz ve giyiminizde ondan süs-eşyaları çıkarmaktasınız. Gemilerin onda (suları) yara yara akıp gittiğini görüyorsun. (Bütün bunlar) O'nun fazlından aramanız ve şükretmeniz içindir.(Nahl Suresi, 14)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder