28 Ekim 2013 Pazartesi

Anne ahtapot ölümü pahasına yumurtalarını bırakmıyor


Anne ahtapot ölümü pahasına yumurtalarını bırakmıyor
Ahtapot anneliği hiçbir canlının anneliğine benzemez. Ahtapot yumurtlamadan önce bir oyuk bularak oraya yerleşir. Yumurtlamaya başlar ve yumurtlama işlemi bittikten sonra kuluçkaya yatar. Ayrıca ahtapot yumurtalarını iki kaya arasına çengelle asar gibi dizer.
Her ne pahasına olursa olsun yuvasını terk etmez. Ancak uzun süren kuluçka dönemi onu aç ve bitkin bırakır tüm yavrular yumurtadan çıkınca o da yuvasında can verir.
Bu yüzdendir ki hiçbir dişi ahtapot yavrularının büyüdüğünü göremez. Kuşkusuz anne ahtapotun bu fedakarlığı, canı pahasına yavrularını koruyup onların başından ayrılmaması kör tesadüflerle, evrim teorisi ile açıklanamaz. Anne ahtapotların nasıl özenle yumurtalarına baktıklarını bu videodan seyredebilirsiniz:
Ahtapotların ayrıca üstün bir renk değiştirme kabiliyetleri de vardır. Bunun sayesinde her çevrede rahatça gizlenirler ve renk değiştirme özelliklerinden dolayı “Deniz bukalemunları” olarak anılırlar. Florida yakınlarında yaşayan bir tür, bir kaç saniye içinde vücudunu kırmızı, yeşil, mavi, hatta beyaza bile çevirebilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder