29 Ekim 2013 Salı

Allah’la yakın bağlantı nasıl kurulur? - 1


Allah’la yakın bağlantı nasıl kurulur? - 1
Birçok insan Allah ile çok yakın olduğunu,kalpten bir bağ kurduğunu söyler. Allah’ı kalpten sevdiğini, O’na çok yakın olduğunu söyler. Gerçekten de Allah’a yakın olmak, O’na dost olmak hepimizin isteği bu hayatta. Fakat şöyle de bir gerçek var. Allah’a yakın olduğunu söyleyen bir insan gerçekten O’na yakın mı, yoksa Allah ile çok daha derin bir bağ kurulabilir mi? Her insan farklı bir boyutta bu hayatta. Bir insan Allah’a kendini yakın hissederken aslında O’nu gereği gibi tanımıyor olabilir. Ama bir başkası gerçekten Allah’ı derinden, tam kalbinde hissediyor olabilir.
Allah’la yakın olmak için insanın dikkatini açması gerek, düşüncelerini yoğunlaştırması gerek. Şimdi bunu nasıl yapacağımıza bakalım. İnsanlar genellikle güçlü olanın yanında ve yakınında olmayı isterler. Bu şekilde hem diğer insanlar tarafından itibar görür, hem de güçlü olan kişinin kendilerini koruyacağı ve gözeteceğini düşünürler. Aslında insanın güçlünün yanında olma isteği yaratılışından kaynaklanan bir özelliktir. Bu özellik nedeniyle insan tüm hayatı boyunca güçlü olanı arar, fakat hiçbir zaman bu gücü tam olarak bulamaz. İnsanları yanılgıya düşüren de işte bu noktadır. Çünkü onlar gücün asıl kaynağına yakın olmak yerine O’nun tecellilerine sığınmakta ve kendileri gibi birer kul olan varlıklardan yardım ummaktadırlar.Oysa gücün esas kaynağı tüm varlık âleminin tek sahibi Yüce Allah’tır. Yüce Allah’a yakın olmanın sonucunda ise insanlar tüm hayatları boyunca aradıkları huzuru ve güveni kazanırlar ve insanın fıtratına uygun olan da budur. İşte bu sırrı kavramış olan müminler, sadece Allah’a güvenir, O’nu dost ve veli edinir ve kendilerini O’na yaklaştıracak vesileler ararlar. Rabbimiz bir ayetinde kullarına pek yakın olduğunu şöyle bildirir
“Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çağrıma cevap versinler ve Bana iman etsinler. Umulur ki irşad olurlar.” (Bakara Suresi, 186)
Şuurumuzun açık olduğu her an Yüce Allah’ın sonsuz büyüklüğünü ve kudretini düşünmeliyiz, o zaman Allah ile yakın bir bağ kurabiliriz.
Allah, insanların Kendi büyüklüğünü kavrayabilmeleri için evrendeki düzeni muazzam detaylarla birlikte yaratmıştır. Kuran’da Yüce Allah bu gerçeğe , “... sizin gerçekten Allah’ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah’ın ilmiyle herşeyi kuşattığını bilmeniz öğrenmeniz için” (Talak Suresi, 12) ayetiyle dikkat çekmektedir. Yüce Allah’ın aklı, ilmi ve kudreti sonsuzdur. Allah sonsuz kudretini ve ilmini mevcut olan her varlıkta gösterir.
Örneğin; vücudumuzun her detayındaki mükemmellikte, çiçeklerin görünümlerindeki, renk ve kokularındaki güzellikte, gökyüzünün ve kâinatın ihtişamında, gezegenlerin yörünge düzeninde, denizlerin derinliklerindeki balıklarda ve aklınıza gelecek her şeyde açıkça görülen düzen ve mükemmellik, Allah’ın varlığının ve sonsuz gücünün çok açık delillerindendir.
Allah’ın sonsuz gücüne, kudretine ve aklına birkaç örnek olarak şunları verebiliriz:
İnsana göre “sonsuz” olan, Rabbimiz’in ilmiyle belirlenmiş ve bitmiştir.
Yüce Allah, insanın hiç bilmediği ve sahip olduğu sınırlı akılla anlamakta güçlük çekeceği pek çok şey yaratmaya kadirdir.
Dünyada biz kullarına verdiği ucu bucağı belli olmayan her şeyin hazineleri O’nun Katındadır.
İnsanlık tarihinin başından bugüne kadar milyarlarca değişik insan tipi, milyarlarca değişik parmak izi yaratmıştır ve eğer dilerse bu kişilerden sonsuz sayıda daha yaratabilir.
Yüce Allah bizim görmediğimiz birçok alemi ve varlığı da yaratmıştır. Örneğin Kuran’da bildirilen melekler ve cinler farklı boyutlarda yaşayan varlıklardır.
Rabimiz sonsuz sayıda evren, sonsuz sayıda varlık, sonsuz sayıda mekân yaratmaya güç yetirendir. Dahası her birini birbirinden çok daha farklı özelliklerle yaratabilir. Nitekim ahirette cenneti ve cehennemi yaratacaktır. Cennet ve cehennem bizim dünyada alışık olduğumuzdan çok daha farklı bir yaratılışta olacaktır. Yazıma ikinci bölümde devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder