16 Ağustos 2013 Cuma

Vücudumuzda 200 farklı tipte hücre olduğunu biliyor musunuz?

Vücudumuzda 200 farklı tipte hücre olduğunu biliyor musunuz?
Vücudumuzda o kadar çok detay var ki, küçücük bir hücrenin yaptığı işleri yazmaya kalksanız bir kütüphaneyi dolduracak kadar kitap yazabilirsiniz. Bir proteini, DNA’yı, enzimleri, beyni, nöronları, tüm vücudumuzu saran kusursuz sinir ağını, hiç durmadan atan kalbimizi, beyin ve beden arasındaki koordinasyonu inceleseniz yine sayfalar dolusu kitap yazarsınız ve yine de yazmadığınız milyonlarca detay kalır. Bilim adamlarının yaşadığı şaşkınlıkla karışık hayranlık işte bu sonsuz detayın arkasında gizlenmiş olan akıl ve sanatı keşfetmelerinden kaynaklanır. Her detay üstün bir yaratıcı tarafından mükemmel planlanmış ve tek tek birbirini tamamlayacak şekilde bir araya getirilmiştir. Milimetrik bir detayı yerinden çekerseniz sistem çöker. Bu kainat içinde böyledir,insan vücudu için de. 
İnsan bedenindeki hücrelerin çeşitliliği de son derece hayranlık verici detaylardan biridir. Vücudunuzdaki yaklaşık 200 farklı tipteki hücre, sadece birkaç açıdan birbirlerinden farklıdır. Bu farklılıkların en önemlilerinden biri de şekilleridir. Sinir hücreleri, kas hücreleri, kan hücreleri... Bunların hepsi temelde aynı mekanizmalara sahip olmalarına rağmen, şekillerindeki mükemmel tasarım sayesinde görev yaptıkları bölgede en yüksek verimi alacak şekilde faaliyet gösterirler.  
Farklı şekillere sahip hücrelerden iki örnek sinir ve kan hücreleridir. Sinir hücrelerinin omurilikten ayağa kadar uzanan yaklaşık 1 metrelik uzantıları vardır. Bu sayede uyarılar bir hücreden diğerine atlayarak hiç vakit kaybı olmadan tek bir hat üzerinden hızla gidecekleri bölgeye ulaşırlar. Kan hücreleri ise sinir hücrelerinin aksine sadece 7 mikrometre boyundadır. Böylesine minik bir boyuta sahip olmaları onların mikroskobik boyuttaki kılcal damarlardan sıkışmadan geçebilmelerini sağlar. Ayrıca küçük birer diski andıran bu hücrelerin her iki yüzünün de içe doğru çukur olması onların oksijen ve karbondioksit alışverişi için maksimum alana sahip olmalarını sağlar. Bu hücrelerin milyonlarcasının her milimetre küp kanda olduğunu düşünürseniz, gaz alışverişinin yapıldığı yüzey alanın büyüklüğünü tahmin etmeniz hiç dezor olmayacaktır. 
Göz ve kulaklarınızdaki hücreler de şekilleri itibarıyla özelleşmişlerdir. İç kulaktaki köklerde küçük tüycüklerden oluşan hücreler vardır. Bunlar ses dalgalarının etkisiyle titreşirler ve kulağın içindeki sıvının dalgalanma basıncını sinir uyarısına dönüştüren bir mekanizma olarak görev yaparlar. Gözdeki ışığa duyarlı retina hücreleri de görevlerini en iyi yapabilecek bir şekilde dizayn edilmişlerdir. Retinadaki koni hücrelerinde ışığa duyarlı pigmentleri vesinir bağlantısını taşıyan çok sayıda zar vardır. Bu düzen her bir koni hücresine ışığa karşı yüksek derecede bir hassasiyet kazandırır. 
İnce bağırsakta da görevine uygun şekle sahip, besinleri emici hücreler vardır. Her hücrenin üst kısmı mikrovilli adındaki mikro boyutta yüzlerce tüycükle kaplıdır. Bu tüycüklerin üzerindeki taşıyıcı moleküller besinlerdeki işe yarar kısımları alıp, yaramayanları geri çevirirler. Böylece besinlerin sindirilmesinin bir aşaması daha gerçekleşir. 
Unutulmamalıdır ki insanın tüm hücreleri tek bir hücrenin bölünerek çoğalmasından meydana gelmişlerdir. Hücrelerin faaliyetleri için en uygun şekli kendileri seçtikten sonra, henüz beden oluşurken bu şekle girdiklerini düşünmek tamamen mantık dışıdır. Tüm bunlar bize hücrelerin fonksiyonlarını en verimli yapabilecekleri şekilde, sonsuz akıl sahibi olan Allah tarafından yaratıldıklarını açıkça göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder