25 Ağustos 2013 Pazar

Milyonlarca yıldır doğada yüzbinlerce canlı ölürken dünya neden çöplüğe dönüşmüyor?

Milyonlarca yıldır doğada yüzbinlerce canlı ölürken dünya neden çöplüğe dönüşmüyor?
Hiç düşündünüz mü, milyonlarca yıldır her gündoğada yüzbinlerce hayvan ve bitki ölürken neden dünya adeta bir çürük çöplüğüne dönüşmüyor? Neden çok dünyayı dayanılmaz bir koku sarmıyor? İşte yine insanların hiç düşünmedikleri bir ayrıntı daha. Bu sorunun cevabı doğada bulunan ve doğaya ürettirilen “sürfaktan” adlı maddede gizli. Bugün sürfaktan adlı maddenin doğaya her gün bırakılan organik (yani doğal ve çürüyebilen) atıkların temizlenmesine ve “yok” edilmesine nasıl yardımcı olduğunu anlatmak istiyorum. 
Sürfaktan adlı madde evrenin ince planı ve kaderi gereği dünyanın yaratılmasıyla beraber yaratılmıştır ve biz onu bilmesek ve farkında olmasak da Allah’ın bizler için var ettiği önemli nimetlerinden ve korumalarından biridir.. 
Yaşamımızın vazgeçilmezi olan sürfaktanlar, henüz biz doğmadan bile yaşamımızı etkilerler. Çünkü doğduğumuz andan itibaren akciğerlerimiz bu madde sayesinde nefes alıp vermemizi kontrol edebilir. Ellerimizin temizliğinden giysilerimizin temizlenmesine kadar temizlikle ilgili her türlü işlem, sürfaktanlar sayesinde gerçekleşir. Bulutların oluşumu ve yağmurun gübreleme özelliği hep bu gözle göremediğimiz maddeler vesilesiyledir.… 
Sürfaktan en basit tanımıyla suyun yüzey gerilimini azaltan maddelerdir. Su moleküllerine bağlanan ve tam tersi su moleküllerini uzaklaştıran türleri vardır. Bu sayede zararlı maddeleri hapsederek ya suda çözer, ya da sudan arınmasını sağlar. 
SÜRFAKTAN TOPRAĞI ORGANİK ATIKLARDAN ARINDIRIR: 
Doğada çürümüş bitki ve diğer organizma artıklarının parçalanma ürünleri olarak birçok doğal sürfaktan oluşur ve suya karışır. Bu sürfaktanlara en iyi örnek hümik asittir. Hümik asitler toprakta uzun süre kalmakta ve zaman içinde yavaş yavaş içlerine hapsettikleri organik maddelerle birlikte parçalanmaktadırlar. Böylece doğa organik atıklardan temizlenmekte, ayrıca hümik asit aracılığıyla toprağın havalanması ve su tutması, toprak mikro organizmalarının gelişimi ve çoğalması sağlanmakta, bitkilerin stres koşullarına, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı artmaktadır. 
SRÜFAKTAN DENİZ SUYUNU TEMİZLER: 
Deniz suyunun içerdiği yağlı cisimler ve proteinler de aynı işleyiş prensibi doğrultusunda sürfaktanlar sayesinde temizlenir. Örnek olarak deterjanlar ve sabunlar suni olarak imal edilen sürfaktan maddelerdir. Deterjan veya sabundaki sürfaktan, düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında suyun yüzey gerilimini oldukça düşürücü bir özelliğe sahiptir. Sürfaktan molekülünün hidrofobik (suyu sevmeyen) kısmı kumaş üzerindeki yağ tarafından çekilir ve yağın etrafı hidrofilik (su sever) kısım ile kaplanır. Böylece yağ molekülü yuvarlanarak atılır.

Bize verilen nimetlerden herhangi birinin kısa bir süre için bile eksilmesi veya azalması bunun ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu bize göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

İnsanoğlunun sınai ve evsel atıklarıyla zaten gün geçtikçe kirletilen dünya bir de sürfaktan gibi doğal temizleyiciler olmasaydı, çok daha önceleri ne hale gelirdi düşünebiliyormusunuz? Bu nedenle sahip olduğumuz en küçük nimetler için de şükretmeyi unutmayın ve yaşadığımız dünya üzerindeki Allah tarafından düzenlenen ince detaylardan haberdar olmamız gerektiğini düşünün... 
“Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu sayıp-bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür.” [İbrahim Suresi, 34.ayet] 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder