25 Ağustos 2013 Pazar

Kalp çalışabilmek için kendi elektriğini üretiyor

Kalp çalışabilmek için kendi elektriğini üretiyor
Yetişkin bir insanda kalp yaklaşık olarak dakikada 70, günde 100.000 ve yılda 40 milyon kez atar... Kalp ritminde bir bozukluk veya yetersizlik oluştuğunda, ameliyatla insanın kalbine pil takılır ve bu alet kalp kasları yetersiz kaldığı noktada sinyal göndererek kalbi çalıştırır. Peki sağlıklı milyarlarca gelmiş geçmiş ve şu anda yaşayan insanın her sene 40 milyon kez atan kalpleri elektriklerini nereden alır ve hiç durmadan düzenli olarak çalışır ?
İşte bu sorunun cevabı: kalbin yaşam boyunca kendi elektriğini kendisinin üretebilecek şekile tasarlanmış olması. Yaşamımız içi vazgeçilemez organ, kalbimiz tüm fonksiyonlarını elektrik enerjisi sayesinde gerçekleştirir. Doktorların kalp fonksiyonlarının tamamen durması halinde elektrik akımı uygulamalarının sebebi de budur.
Kalbin atışını sağlayan enerji kalbe dışarıdan gelmez. Kalp, pompalama görevini yerine getirmek için kullanacağı enerjiyi kendi üreten bir motordur. Elektrik, kalp kaslarının kasılmaları sonucunda üretilir. İnsan kalbinde iki tür hücre bulunur, bunlar iletken hücreler ve kas hücreleridir. İletken hücreler elektrik sinyallerini kas hücrelerine iletmekle, kas hücreleri de dakikada ortalama 70 kere kanı pompalamakla yükümlüdür.
Daha embriyo aşamasında, herhangi bir sinir kalbi beyne bağlamadan önce kalp atmaya başlar. Kalp nakli ameliyatında tüm sinirler kesildikten ve hasta kalp göğüsten alındıktan sonra bile atmaya devam eder.Mikroskop camındaki bir kalp hücresi taze kan elde ettiği sürece tek başına bile atmaya devam eder. Çünkü kalbin içinde kendi elektriğini kendi üreten bir jeneratör bulunmaktadır. Şüphesiz bunların hiçbiri tesadüfler zinciriyle, mutasyonlarla, doğal seleksiyonla oluşmaz. Kalp insan yaratıldığı günden bu yana kendi elektriğini kendi üretir.
“Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız.” [Kaf Suresi, 16.ayet]
Kaynak:
* The Incredible Machine, National Geographic Society, Washington, D.C., 1986, s. 123

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder