25 Ağustos 2013 Pazar

Bebekler daha anne karnındayken farklı dilleri ayırt edebiliyorlar

Bebekler daha anne karnındayken farklı dilleri ayırt edebiliyorlar
Bugün blogda yazan anne ve babaları şaşırtacak bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bebeklerin hayatın ilk saniyelerinden itibaren dilleri birbirine karıştırmayacak mekanizmaya sahip oldukları anlaşıldı. “Psychological Science” dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları yeni doğan bebekleri iki gruba ayırdı. Birinci gruptaki bebekler anne karnında annelerinden ve çevrelerinden sadece İngilizce duyarken, ikinci gruptakilerin anneleri ise çift dilde konuşan annelerdi ve bu bebekler hem İngilizce hem de Filipin dili olan Takalotça’yı dinlediler.

Doğduktan sonra bebeklerin hangi dili tercih ettiğini belirlemek için bilim adamları, ‘emme refleksi’ adlı yöntemi kullandı, bu ölçme yönteminde bebekler tercihlerini ifade etmek için daha fazla salya salgılayarak emme refleksini arttırıyor. Refleksin artması bir uyaran olduğunu gösteriyordu. 
İlk deneyde, bebeklere 10 dakikalık bir konuşma dinletildi, bu konuşma sırasında her dakika İngilizce ve Takalotça arasında değişim yapılıyordu. Anne karnında sadece İngilizce duyan bebekler konuşmanın İngilizce olduğu bölümlerde daha fazla emme refleksi verdi, yani bu bebekler İngilizceyi tercih ediyordu. 
Her iki dili anne karnında duyan bebeklerse bu dillere farklı refleks vermedi, her iki dili eşit biliyormuş gibi eşit tepki vermiş oldu. Tabi burada önemli olan şuydu: acaba bebekler her iki dili tek dil sanarak ondan mı tepki göstermiyor, yoksa iki dil arasındaki farkı ayırt edebiliyor larmıydı?

Bunun için ikinci deney yapıldı. İkinci deneyde bir kişi bebeklerle onların ilgisi dağılana kadar İngilizce konuştu, daha sonra diğer dile geçiş yaptı. Ya da başka bir kişi ilk kişinin konuştuğu dilde konuşmaya devam etti veya diğer dilde devam etti. Anne karnında her iki dili duyan bebeklerin emme refleksi kişiden bağımsız olarak aynı dilden cümleye devam edilince değişiklik göstermezken, aynı veya ikinci kişi diğer dile geçiş yaptığı zaman emme refleksi artış gösteriyordu. Yani bebekler iki dil arasındaki farkın farkındaydılar! 
Bu da gösteriyor ki, anne karnında sürekli olarak iki farklı dili duyan bebekler, devamında iki dili anadil düzeyinde konuşabilir, bu dilleri birbirine karıştırmaz, iki dili eşit derecede ve ikisinin farklı olduğunu bilerek öğrenebilirler. 
Araştırmaya imza atanlar, çift dilli bebeklerin iki dil arasındaki farkı ayırt edebildiğini belirterek, “Bunun için hayatın ilk anlarından itibaren çift dilli bebeklerin iki dili birbirine karıştırmaması için bir mekanizmanın var olduğunu” da vurguladılar. 
Bilim her geçen gün bize yeni bilgiler öğreterek ufkumuzu açıyor ve Allah’ın muhteşem yaratış sanatı her ayrıntıda açıkça görülüyor. Her öğrendiğimiz detay daha milyonlarcasının keşfedilmek üzere beklediğini anlamamızı sağlıyor. Yine her ince detay insanın muazzam detaylarla yaratıldığını ve asla evrimle, tesadüflerle oluşamayacağını ispatlıyor. 
Kendisiyle konuşmakta olan arkadaşı ona dedi ki: "Seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün (eli ayağı tutan, gücü kuvveti yerinde) bir adam kılan (Allah)ı inkar mı ettin?"(Kehf Suresi, 37
"Fakat, O Allah benim Rabbimdir ve ben Rabbime hiç kimseyi ortak koşmam." (Kehf Suresi, 37-38

Kaynak: 
Association for Psychological Science, “Bilingual Babies: The Roots of Bilingualism in Newborns” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder