25 Ağustos 2013 Pazar

Akrepteki muhteşem bilgisayar ağını biliyor musunuz?

Akrepteki muhteşem bilgisayar ağını biliyor musunuz?
İnsan araştırmadığında bu küçüück canlının içinde mükemmel bir bilgisayar ağının olduğunu bilmiyor.

 Çölde kızgın kumların arasında yaşayan küçücük bir canlı, belki de hayatımızda bir ya da iki kere karşılaşıyoruz. Ama nasıl mükemmel bir bilgisayar ağıyla donatıldığını biliyor muyuz?   Çölde yaşayan kumakreplerinin gözleri hemen hemen hiç görmez. Buna karşın her bir ayağının ucunda bulunan ve “milimetrenin milyonda birinden daha küçük titreşimlere” yol açan hareketleri bile tespit eden algılayıcıları sayesinde avlarını kovalayabilir ya da düşmanlarından kaçabilirler. Kelebek konması gibi, akrebin yakınındaki en ufak bir hareket kumda titreşim dalgası oluşturur. Her dalganın yayılma hızı farklıdır. Akrep bu dalgaların kendisine ulaşma süreleri arasındaki farktan ava olan mesafesini belirler.

Avdan yayılan düşük hızlı dalganın, akrebin ava en yakın algılayıcısı ile en uzaktaki algılayıcısına ulaşmasından da avın hangi tarafta olduğu tam olarak belirlenir. Hatta bu son iki sinyal akrebin tam bir hesaplama yapabilmesi için biraz geciktirilir. Ancak bu geciktirme süresi bile göz açıp kapama süresinden kısadır. Nitekim iki sinyal arasındaki fark, saniyenin beş yüzde biri kadar ise akrep saldırı için bir an bile beklemez. Akrebin bir saniyede yüzlerce defa tespit ve hesaplama yapan alıcıları adeta bir bilgisayar ağı gibi işler. Bilim adamları bu konuda araştırmalar yürütmektedirler.

Böyle ince detaylar bu canlının Darwin’in iddia ettiği gibi tesadüfler zinciriyle oluşmadığını, Allah tarafından yaratıldığını ispat eder. Bir akrep kendi kendine vücuduna böylesine mükemmel bir bilgisayar ağı kuramaz. İnsanın bile yapamayacağı bu hareketleri kendi vücudunda kendi kendine oluşturamaz, ancak ilhamla hareket eder ve bütün bu özelliklerle birlikte yaratılmıştır. İnsanlar ancak kafalarındaki pusu kaldırdıkları zaman önlerinde milyonlarca yaratılış delillerinin apaçık durduğunu görebilirler.

Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır; karınlarının içinde olanlardan size içirmekteyiz ve onlarda sizin için daha birçok yararlar var. Sizler onlardan yemektesiniz. (Mü'minun Suresi, 21)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder